Saturday, March 27, 2010

Prune strudel served with vanilla sauce

~~nyum2~~

 

 sedap..x sedap...sedap..x sedap....sedap..x sedap...mana satu??? of coz la sedap!! hehehe... nie adalah dikategorikan as HOT DESSERT , so bila nak served to the  guest...kene la serve hot2 gitue. baru ader umphhh n crunchy2~ time nie, lia n farah ditugaskan kat kitchen pastry. so..lia wat yang apple upside down yang kat bawah nie..n prune apple studle nie lak farah yang wat. tuk puff pastry nie..chef suruh pakai yang dah readymate nyerr iaitu "Filo Pastry"..bukanyer aper, senang skit..sbb klu nak wat puff pastry sendiri a bit leceh n perlukan byk masa.kang tak pasal2 tak dapat nak siapkan product dessert nie..

bahan-bahan
  • Filo pastry
  • Prune
  • Almond flakes
  • Cake crumb ( adalah cake yang telah dihancur2kan,then baked selama 30 minit- bg garing)
  • Apricot
cara2: tabur sedikit prune, almond flakes,cake crumb,apricot di atas filo pastry. then letak lagi satu filo pastry tuk cover aper yang telah ditabur tadi. Baked kan selama 45 minit atau sehingga kuning keemasan. (^_^)

vanilla sauce:
  • susu/anchor cream
  • egg yolk
  • sugar

cara2: pukul telur bersama gula. then panaskan susu bagi suam2 tapi makdesurekan  jgn sampai mendidih.masak dengan api yang perlahan sehingga menjadi  nappe.



 k,laaa...udah mengantok nie. a bientot!

3 comments:

Dian Nuraiman said...

waaaauuuu,....ennak kayaknya,..
pinter masak yaa,..
add my blog ok,...

acik said...

alia..terliur la tgk dessert ni..

nella said...

dian: takderla pinter bangat..boleh la skit2.

acik: terliur ka?? nnt ader reseki dapat la rasa dessert yang lia buat.. =D