HAHAHAHAHA (^_^)
eventhough ada kelas kitchen pun xder la stress sgt, coz chef hidayat selalu wat lawak.hahaha... cuma letih sbb kene berdiri almost 4-5 jam jer bila dah masuk kitchen and start memasak. Last week chef hidayat tell us yang dia nak bagi kuiz..and alia pun punya la baca buku bagai nak rak, aleh2..td xder la pulok kuiz nyer..dia nak buat next week pulak.hurmmm...tp xper la kan, at least dah prepare awal2,huhu. After 1 hour kat demo kitchen and dah chef hidayat dah bagi introduction aper yang kitaorg akan belajar arinie, kitaorg pun bergerak la ke kitchen COMMe..
for today,we cook POTATO... and di bawah2 ini adalah gambar2 masakan kitaorg. ENJOY!
P/s: SEBENARNYA DAH MALAS NAK TAIP SEBAB KELETIHAN SANGAT2..JADI HANYA DISEDIAKAN GAMBAR..SEBARANG PERTANYAAN RESEPI OR X PUAS HATI OR NAK BAGI PUJIAN SILA TINGGALKAN COMMENT ANDA, TQ!
segala jenis resepi potato sebelum dimasak:
(1)

(2)

(3)

(4)

(5)
ni turning potato! susah giler nak menatang nie!!! tensionnnnnn~~~ ( *_* )

DAN INI SETELAH SELESAI MEMASAK.. ~MASA UNTUK MAKAN!!!!!!~
it's me..ea la apa lagi kan..posing arr.

nie potato jacket~topping with sour creme and daun bawang

nie pulak burney potato.

nie pulak william potato ~

yg ni lupa la nama nyer,potato coquerette KOT(mybe salah spelling,tp bunyi dia camtue kot)

sepatut nya ada lagi gambar potato wedges and mashed potato tp disebabkan ada masalah2 teknikal....so tak dapat la nak upload. nie jer la yg mampu.gambar yang kat bawah tue pulak time tgh melantak nasi ~kebulur time nie..nasib baik chef dayat masak nasi n lauk telur kicap letak taucu n sambal udang campur kepah~~~
(1) alia and zul
(p/s: zul makan dalam BIG PLATE! hahaha)
.jpg)
(2) alia and hairi
(p/s: nie la dak yang paling suka menyibuk bila org len nak amik gmbr)
.jpg)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
ni turning potato! susah giler nak menatang nie!!! tensionnnnnn~~~ ( *_* )
DAN INI SETELAH SELESAI MEMASAK.. ~MASA UNTUK MAKAN!!!!!!~
it's me..ea la apa lagi kan..posing arr.
nie potato jacket~topping with sour creme and daun bawang
nie pulak burney potato.
nie pulak william potato ~
yg ni lupa la nama nyer,potato coquerette KOT(mybe salah spelling,tp bunyi dia camtue kot)
sepatut nya ada lagi gambar potato wedges and mashed potato tp disebabkan ada masalah2 teknikal....so tak dapat la nak upload. nie jer la yg mampu.gambar yang kat bawah tue pulak time tgh melantak nasi ~kebulur time nie..nasib baik chef dayat masak nasi n lauk telur kicap letak taucu n sambal udang campur kepah~~~
(1) alia and zul
(p/s: zul makan dalam BIG PLATE! hahaha)
.jpg)
(2) alia and hairi
(p/s: nie la dak yang paling suka menyibuk bila org len nak amik gmbr)
.jpg)
THE END!
will update more for the next time....
c ya!
(^_^)
2 comments:
salam..alia..makan berdiri tu..actually acik mmg ske potato..kt mesir pggl batotish..lau yg diricih halus,cam kerepek,dorg pgl sibshi..roomate acik plg ske lau acik masak nasi berlauk ngn wedges..sbb tu la bdn dorg ni bulat2 sume..termasuk acik jgak..sbb ikut dak2 ni mkn la..huhu..lau nk mntk resepi kt alia bleh?huhuhu..nk try gak wat mcm alia..tp nape makan nasi ngn telur?mane pgi potato yg alia wat tu?
wah nampak sedap potato yang bulat tu!
resipe die senang je.
mula2 ambil seberapa suka kacang kuda yang kau nak and basuh and rebus dalam air gula. gula tu taruk ikut banyak mana kau nak maniskan kacang tu. lepas kacang dah lembut, toskan dan tumbuk lalu gaul sampai jadi macam doh. lepas tu doh tu kau buat la bentuk2 yang kau suka mcm cili o strawberi o ceri etc etc..
untuk saduran tu kau gunakan pewarna merah yang pekat gile2 dan agar2 1 peket untuk 250gm air rasanya (kuantiti air untuk agar2 tu ada tulis kat peket agar2 tu)
kemudian biar dia masak sampai mendidih. lepas tu agak2 dah tak panas sangat tp agar masih tak mengeras, kau celup la doh yang kau dah bentukkan tadi. celup guna lidi sate. kau cucuk kat blakang cili (tempat taruk tampuk/batang die).. pastu biarkan cili yang dah dicelupkan dekat gelas (maksudnya batang sate tu kau taruk kat gelas n make sure kedudukan cili yang dah dicelup tu tegak sbb kalau senget nnt saduran tak lawa.)
lepas dah sejuk dan keras, boleh la kau amek batang/tampuk cili betul lalu kau cucukkan ke belakang cili (make sure dah basuh nnt terasa pedas!)
resipi ni kalau kau kreatif, mcm2 buah leh buat. tukar aje pewarna tu jadi hijau ke kuning ke kan kan.. XD
Post a Comment