Wednesday, November 17, 2010

Macaroon

it's me with pinky macaroons!
  
Bonjour!!
 hye..hye..hye..
saper suka macaroons?? 
sila angkat kaki cepat!
hehehe...just kidding.
finally, thanx god coz alia dapat jgk belajar wat macaroon nie! 
well, alia mmg suka belajar anything pasal dessert nie..
macaroons nie dessert org french..(right me if wrong info)
n normally, diaorg makan mende nie time high tea @ minum petang..
alaa, macam..kalau kita nie org melayu, petang2 makan kuih-muih or biskut krakers cicah kopi kan?
aa..n org french nie makan macaroons lah....cicah ngn tea or kopi.
macaroon nie if korunk search kat web pakcik google, mcm2 ada...
ada warna hitam, kuning, merah, pink, biru, hijau... n mcm2 lah!
ikut suka hatilah nak letak warna aper2 pun kan..hehe.
n then kat tengah dia tue kita bubuh buttercream yang telah diletak flavor..
nak flavor aper2 pun leh, such flavor strawberry, orange, chocolate, coffee, n etc..
macaroons nie tahan lama jika disimpan dalam freezer.
n dun eva2 put on chiller, nnt macaroons akan jadik lembik! tak sedap! lemau...
if nak guna, keluarkan dripada freezer, paipkan buttercream, then just letak at room temperature k. 
jgn mandai2 lak letak dalam chiller.
k,lah....sampai sinie dulu...next update another dessert lak k!
enjoy the picture!
(p/s: actually ader lagi macaroons warna hijau n kuning..tapi lia upload yang pink jer sebab blog alia warna pink! hahaha.... voila!)
pinky macaroons with strawberry flavor (^_^)

french pastries on plate for vip high tea function.(^_^)



akhir kata,

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.

desserts yours,
CHEF ALIA. (^_^)

4 comments:

afqafq said...

ya ampun! dari dlu tringin nak wat n rase. sampai skang tak dapt! haha

nella said...

laa..yerker? meyh cnie dtg RC! hehe.. hari2 leh makan..=)
if aq nak ajar kt ko pun susah sikit..coz mende nie kene tgok...baru le fhm.
nak ajar or bg resepi by tulis2 nie leceh..kang jadik karangan lak. hehe

afqafq said...

susah ekk?
ades.. ni gune meringue ke?
rase nye ade jual tak kat kdai!?
haha.

nella said...

yup..buat pakai meringue. sbb tue leceh sikit...kene cepat2 n timing kene betul. n then time bake lak, temperature pun kene betul..klu tak nnt macaroon tue pecah belah atas dia..