saper snie suka makan cheese tart??
angkat tangan!!hehehe..
sebenarnyer cheese tart nie lia dah lama buat dah..minggu lepas rasanyer. tapi baru sekarang nak update kt blog nie. hish2~~
mesti korunk pelik kan, minggu lepas cheese cake, kali cheese tart. haish! sumernyer mende2 berlomak jer! alaaaaaaaaaa..bukan selalu pun kan. hehehe.
oklah..malas nak pokpek manyak2~try la wat tart nie ea. sedap!
angkat tangan!!hehehe..
sebenarnyer cheese tart nie lia dah lama buat dah..minggu lepas rasanyer. tapi baru sekarang nak update kt blog nie. hish2~~
mesti korunk pelik kan, minggu lepas cheese cake, kali cheese tart. haish! sumernyer mende2 berlomak jer! alaaaaaaaaaa..bukan selalu pun kan. hehehe.
oklah..malas nak pokpek manyak2~try la wat tart nie ea. sedap!


Bahan-bahan tuk sugar crust:
Tepung - 250gm
marjerin - 125gm
castor sugar- 50gm
telur- 1 biji
vanilla essence- 1/4 tsp
garam - secubit
Bahan-bahan tuk filling lak:
Cream Cheese - 250gm
Gula Castor- 50gm
Tepung- 20gm
telur- 1 biji
Whipping cream- 25gm
marjerin- 25gm
Cara-cara dia:
1- Untuk sugar crust, gaulkan semua bahan2 tersebut dan uli sehingga menjadi doh. restkan selama 30 minit. then tekapkan ke dalam acuan tart tue. bakar sehingga kekuningan.
2- Untuk method filling pula, pukul marjerin dan gula dahulu kemudian barulah masukkan telur. Beatkan lagi sehingga kembang. Kemudian masukkan cream cheese dan whipping cream. Beatkan lagi sehingga menjadi sebati dan akhir sekali baru lah masukkan tepung. Kacau sebati.
3- Then sudukan filling tadi ke dalam tart yang telah siap. Kalau rasa2 nak letak blueberry @ strawberry @ coklat as hiasan kt tgh2 filling tu pun boley jgk. suka atie. no rules.
4- Dah selesai, masukkan semula tart yang telah diisi filling tadi ke dalam oven selama 10 - 12 minit. SIAP!!
(p/s: sedap dimakan sejuk2~~)
Cream Cheese - 250gm
Gula Castor- 50gm
Tepung- 20gm
telur- 1 biji
Whipping cream- 25gm
marjerin- 25gm
Cara-cara dia:
1- Untuk sugar crust, gaulkan semua bahan2 tersebut dan uli sehingga menjadi doh. restkan selama 30 minit. then tekapkan ke dalam acuan tart tue. bakar sehingga kekuningan.
2- Untuk method filling pula, pukul marjerin dan gula dahulu kemudian barulah masukkan telur. Beatkan lagi sehingga kembang. Kemudian masukkan cream cheese dan whipping cream. Beatkan lagi sehingga menjadi sebati dan akhir sekali baru lah masukkan tepung. Kacau sebati.
3- Then sudukan filling tadi ke dalam tart yang telah siap. Kalau rasa2 nak letak blueberry @ strawberry @ coklat as hiasan kt tgh2 filling tu pun boley jgk. suka atie. no rules.
4- Dah selesai, masukkan semula tart yang telah diisi filling tadi ke dalam oven selama 10 - 12 minit. SIAP!!
(p/s: sedap dimakan sejuk2~~)
No comments:
Post a Comment