Resepi? okeyh...tapi resepi yang lia bg nie adalah hasil dari masa lia belajar di uitm yer. time kelas kitchen international kitchen. china week. so.. inilah hasilnyer! (^_^)
- udang - ikut lah baper byk korunk nak. kecik @ besar pun tak kisah...
- daun kari
- bawang merah
- cili padi
- butter
- egg yolk ( lia pakai 5 biji egg yolk )
- susu cair @ fresh milk
- garam - to taste.
Langkah pertama :
buangkan aper2 yang patot pada udang tersebut. then garam kan sikit, kemudian goreng dengan butter sehingga bertukar kaler oren2. angkat. toskan minyak nya.
Langkah kedua: Cara2 nak wat FLOSS nyer..
Pecahkan telur sebanyak 5 biji...dan amik egg yolk shj. kacau sekejap. then letak skit gula n garam. at the same time..panaskan kuali berserta minyak +butter . amount minyak n butter kene same banyak. 1:1 yer. Bila minyak+butter pun dah cair...tuangkan egg yolk tadi secara perlahan2...at the same time..tangan lagi sebelah pegang garfu smbil kacau mengikut arah jam didalam kuali tersebut. kacau sehingga warna kekuningan @ keemasan. toskan minyak pakai fine strainer @ china cap.
Langkah ketiga:
Cairkan butter. tumis bawang merah, daun kari n cili padi hingga naik bau. kemudian masukkan sedikit sahaj susu cair supaya rasa nyer lemak2 skit. masukkan udang yang telah digoreng tadi, selepas 3 minit, masukkan FLOSS yang telah di strain kan minyak nyer tadi... saute, bagi lambung2 skit udang tue. hehehe... siap! boleh lah dimakan bersama steamed white rice... BONE APPETITE!
No comments:
Post a Comment