Thursday, June 16, 2011

butterprawn for dinner!




Resepi? okeyh...tapi resepi yang lia bg nie adalah hasil dari masa lia belajar di uitm yer. time kelas kitchen international kitchen. china week. so.. inilah hasilnyer! (^_^)



  1. udang - ikut lah baper byk korunk nak. kecik @ besar pun tak kisah...
  2. daun kari 
  3. bawang merah
  4. cili padi
  5. butter
  6. egg yolk ( lia pakai 5 biji egg yolk ) 
  7. susu cair @ fresh milk
  8. garam - to taste.


Langkah pertama :

buangkan aper2 yang patot pada udang tersebut. then garam kan sikit, kemudian goreng dengan butter sehingga bertukar kaler oren2. angkat. toskan minyak nya.

Langkah kedua: Cara2 nak wat FLOSS nyer..

Pecahkan telur sebanyak 5 biji...dan amik egg yolk shj. kacau sekejap. then letak skit gula n garam. at the same time..panaskan kuali berserta minyak +butter . amount minyak n butter kene same banyak. 1:1 yer. Bila minyak+butter pun dah cair...tuangkan egg yolk tadi secara perlahan2...at the same time..tangan lagi sebelah pegang garfu smbil kacau mengikut arah jam didalam kuali tersebut. kacau sehingga warna kekuningan @ keemasan. toskan minyak pakai fine strainer @ china cap.

Langkah ketiga: 

Cairkan butter. tumis bawang merah, daun kari n cili padi hingga naik bau. kemudian masukkan sedikit sahaj susu cair supaya rasa nyer lemak2 skit. masukkan udang yang telah digoreng tadi, selepas 3 minit, masukkan FLOSS yang telah di strain kan minyak nyer tadi... saute, bagi lambung2 skit udang tue. hehehe... siap! boleh lah dimakan bersama steamed white rice... BONE APPETITE!

 

No comments: