Wednesday, June 3, 2009

T.U.E.S.D.A.Y....




Asslamualaikum...aper khabar semua? sehat tak? rasanya dah lama tak update blog nie.hehehe.I'm so sorry! Sejak kebelakangan nie takde mood nak update blog dah, mybe sebab duduk rumah?hahaha..xder kaitan kot! actually sebabnya laptop lia rosak, masuk virus recycler..which is all my important folder that contains so many pictures has been destroy by that virus and my yahoo messenger cannot be used! so...alamatnyer, lia nyer laptop tue kene format semula.hurmmmm..tue le, adat duduk kat kolej nie.saper2 yang ada laptop, tak sah kalau laptop dia tak rosak sbb virus LAHANAT tue...Ok.FULL STOP!



ini lak cupcakes yang lia buat arinie,lia bukak2 la kabinet dapur kt umah lia nie..tengok2 ada adunan yang boleh buat cupcakes..barang2 pun sume ada.Jadinya...project pun start dan gambar dia atas adalah hasilnya.nak resepi? alaaaa..malas la nak taip.korunk search jer la kat google tue..kan ada macam2 resepi?pandai2 la pilih...hehe.kalau tak jadi, baru tanya lia ok?
hehehe...(^_^)





Ok,gambar diatas adalah roasted chicken bersama black pepper sauce. Petang tadi buat,sajer2 jer..tiba2 terasa nak makan.apa lagi..kuar kan ayam, merinade kan dia.Bahan-bahan merinade lia cuma sos tiram,oregano,white pepper,secubit garam,paprika. tu jer...pastu grillkan sekejap, then masukkan dalam oven,letak butter sikit sebagai fat agent dia. Bakar selama 15 minit..dan untuk sauce dia, lia guna serbuk demi-glace jer.malas arr nak wat stock2 nie.lambat.nak cepat, kita gunakan serbuk demi-glace tue, mula-mula...amik periuk, pastue isi air,(air paip boleh, air suling boleh, air masak boleh,colorless water pun boleh..hehehe). OK,dah? lepas tue masukkan 2 sudu serbuk demi-glace tue.tak payah letak banyak2.jimat la sikit! serbuk demi-glace tue dah la mahal kan? kalau korunk kaya..xperrrlakan. ok, dah masukkan serbuk tue? kacau dulu bagi sebati..sambil tunggu mendidih.dah agak2 mendidih, masukkan roux (roux = adalah butter yang dicairkan,dikacau sebati dengan tepung gandum).. roux nie kene buat awal2,prepare dulu sebelum start wat sauce.ok..dah masukkan roux tue? kacau kan sebati. roux tue klu boleh jangan masukkan banyak sgt,nanti terlampau pekat dan akan bertukar jadi sgt masin.so..agak2 la ok? Bila dah sebati masukkan pula crush black pepper. kacau lagi sebati...kemudian.tutup api.sedia untuk dihidang.bone appetite!


SEKIAN SAHAJA UNTUK HARI INI.....


SELAMAT MALAM.



Truthfully,

Alia @ Nella's @ nabyla



ZZzzzzzZZZzzZzzzz...




1 comment:

Msfiera said...

nampak sedap woo...
nak sket!,nak sket!
=p